Menu

The Rolling Stones

 

The Rolling Stones är ett av banden som har format den västerländska musikhistorien allra mest. Med sitt ursprung på det omvälvande 1960-talet har bandet fått rykte om sig att vara både nyskapande och trendsättande när det kommer till att skapa musik. Dessutom har de länge haft en aura av att vara ett av de coolaste banden i världen vilket har gjort att de har överlevt flera generationer. Än idag fortsätter bandet att turnera runt och har en fortsatt stark närvaro på världens musikscener. De har också fortsatt att göra musik och deras kreativa källa tycks inte sina på gamla dagar.

523px-mick_jagger_and_ron_wood_-_rolling_stones_-_1975Historien om The Rolling Stones tar sin början 1962. Det var då som frontmännen Mick Jagger och Keith Richards av en slump möttes på ett tåg i utkanten av London. De hade visserligen gått i skola tillsammans men tappat kontakten. När de återigen träffades hade Jagger skivor med Chuck Berry och Muddy Waters som ledde till att de började prata om musik. Snart märkte de att de delade många musikaliska referenser och de bestämde sig för att starta ett band tillsammans. Även Dick Taylor gick med i gruppen och det skulle vara det första embryot som senare blev The Rolling Stones.

Den första gången som bandet spelades ihop under dess nuvarande namn var i juli 1962. Då hade de även fått med sig Brian Jones som hade satt ut en annons i en tidning om att få gå med i ett band. Mottagandet blev varmt på deras första liveförsök och snart hade de fått ett skivkontrakt. Låtarna som de spelade till en början bestod mestadels av blues, men The Rolling Stones började under mitten av 1960-talet röra sig mer mot rock’n’roll-musik. Det var också i den genren som bandet skulle få sina allra största hits.

Under årens lopp har bandet stått för klassiska låtar som Honky Tonk Woman, I Can Get No Satisfaction och Paint It Black. Dessutom har de blivit en symbol för Swingin’ Sixties som satte igång långvariga förändringar både i det brittiska samhället och globalt. Deras unika stil har inspirerat alltifrån klädmodet till trender inom möbler och konst och de fortsätter att inspirera människor än idag.

pinstagram