Menu

Rockens historia

När rockmusiken slog igenom och blev folklig på 50-talet hette de stora namnen Elvis Presley, Buddy Holly, Chuck Berry, Little Richard och Jerry Lee Lewis. Sprungen ur bluesen men med en mer intensiv rytm var rockmusiken den farliga nya musiken som förstörde ungdomen. Av de ursprungliga stora namnen är inte många kvar i livet och än mindre är de som fortfarande turnerar och framför sin musik. Rocken kom att utvecklas i olika riktningar och den kanske mest populära avknoppningen från rockstjälken är hårdrocken där många hävdar att ursprunget kan vara Led Zeppelin eller Black Sabbath.

Den hårdare rockens intåg

Det första stora decenniet för den hårdare rocken var 70-talet. Då slog genren igenom på allvar och från England kom storheter som Deep Purple, Black Sabbath och Judas Priest. I USA hade man länge inget band populärt nog att fylla arenor. Men i Boston bodde ett gäng ynglingar med Steven Tyler och Joe Perry i spetsen som tänkte ändra på det. 1973 släpptes Aerosmihts självbetitlade första album och bollen var i rullning. Under 70-talet slog Aerosmith stort och turnerade världen över. Aerosmith har med undantag av några tuffa år i början av 80-talet räknats som en av de största inom genren. Om man inte hunnit med att se dessa giganter så är Aerosmiths sista Sverigespelnin på Sweden Rock nästa år.

Vilka tar över?

Aerosmith börjar likt alla band som slog igenom under 70-talet att komma upp i åren och har annonserat att nästa turné blir deras sista. Vilket även Black Sabbath sagt. Vilka ska då föra facklan vidare? Om tittar på vilka de gamla rockfarbröderna i Aerosmith och Black Sabbath tar med som förband på deras senaste världsturnéer så hittar man en gemensam nämnare. Bandet Rival Sons från Los Angeles. Med Jay Buchanan och Scott Holiday i spetsen har de med stora hits som “Pressure and time” och “Jordan” fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren. Mycket tyder på att vi i framtiden minns tillbaka på Rival Sons som 10-talets kanske största rockakt.

pinstagram