Menu

Rockmodet

Under de årtionden som hårdrocken har etablerat sig som genre, har musiken (och kanske framförallt de som lyssnar på musiken) kommit att förknippas med en viss typ av mode. Det som kanske anses allra mest typiskt för hårdrockare är det långa håret, som syntes redan på medlemmarna i de allra första hårdrocksbanden, och som sedermera har fått en viktig ”funktion” som effekthöjare vid headbanging. Som exempel kan nämnas att samtliga medlemmar i både Deep Purple och Black Sabbath hade långt hår i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Det långa håret var en motreaktion på normerna från den tidigare generationen, då det inte var accepterat att män hade långt hår. Traditionen med att hårdrockare har långt hår började med andra ord för att de allra första hårdrockarna gjorde uppror mot sina föräldrar och mot samhället, så som ungdomar har gjort i generationer före och efter dem. Hårstilarna bland hårdrockare har sedermera blivit mer varierade, men det långa håret kommer för alltid att förknippas starkast med genren, och är fortfarande den vanligaste frisyren hos de flesta rockfans.

En detalj inom hårdrocksmodet som har tillkommit senare, som även det var kontroversiellt till en början, var tatueringar. Även om tatueringar idag har blivit trendigt, och mer vanligt förekommande i samhället, var hårdrockare förut en av de få samhällsgrupper som förknippades starkt med just tatueringar.

Det plagg som man oftast ser hårdrockare i är en t-shirt eller tröja som visar logotypen av ett av deras favoritband. Musiken är med andra ord helt integrerad i deras klädstil. När det kommer till material är det denim och läder som är mest utmärkande, i form av exempelvis skinnjackor eller denimvästar – och självklart i form av vanliga jeans. Jackorna dekoreras ofta med tygmärken (som också de föreställer bandloggor) och nitar. Nitarna förekommer på flera sätt i hårdrocksmodet. Förutom att de kan fästas var för sig som dekoration på jackor och väskor, är även nitbältet ett klassiskt inslag i en hårdrockares outfit. En variant på nitbältet är ett bälte gjort av patronhylsor (eller vad som ser ut som patronhylsor).

Det faktum att det finns en så stereotypisk bild av ”hårdrockaren” idag gör att den är vanlig som utklädnad vid Halloween och maskerader, på samma sätt som ”hippie”, ”discodansare” eller andra arketyper från musikens och modets historia. Om du ska på maskerad, och letar efter en perfekt utklädnad (som hårdrockare eller något helt annat) ska du gå in på Partykungen.se, där du hittar ett stort utbud av kostymer och maskeradkläder.

pinstagram