Menu

Rockmusik på 70-talet

Olika årtionden har sina mest berömda artister och musiker. Många årtionden har också specifika musikgenrer som kopplas till just den perioden. Om vi pratar 1980-tal tänker säkert många på disco, medan 1970-talet präglades mycket av rockmusiken, och inte minst psykadelisk rock. Många av de band och artister som man förknippar med 70-talet sysslar med musik än idag. Exempel på det är Rolling Stones, Bob Dylan och Patti Smith. Några berömda har dock hunnit avlida vid det här laget, till exempel Lou Reed och David Bowie. Deras musik lever dock i högsta grad kvar.

Två viktiga namn inom 70-talsrock

Mycket hände inom musik på 70-talet. Musiken blev mer psykadelisk och rockig, och artister blev mer androgyna och ville sticka ut ur mängden. En av de mest framträdande inom detta var David Bowie. Denna karismatiska artist fick sitt genombrott under det tidiga 70-talet, och höll sedan på med musik bokstavligt talas fram till sin död tidigare i år. Bowie samarbetade flera gånger med Lou Reed och hans band Velvet Underground, som också blev stilskapande. Efter ett par år med Velvet Underground gick Lou Reed solo, och arbetade med musik fram till 2013, då han avled. Är du sugen på att sätta dig in i Lou Reed musikaliska värld? Här är verken med Lou Reed som har hamnar i skymundan.

Andra band på 70-talet

David Bowie och Lou Reed är två stora namn inom musiken på 70-talet, men de är långt ifrån ensamma om att ha satt stora avtryck inom musiken. Säger namn som Pink Floyd och Fleetwood Mac dig något? Under den senare delen av 70-talet blev dessutom två andra musikgenrer populära: glamrocken och discomusiken. Inom glamrocken har exempelvis Kiss gjort dig ett stort namn, medan discomusiken ofta förknippas med i synnerhet Bee Gees. Även punken kom att bli en ny och viktig musikgenre. The Clash och Sex Pistols är de mest berömda namnen inom denna genre. Med så många viktiga artister och band är det svårt att idag tänka sig musik utan 70-talets inverkan.

pinstagram