Menu

Bob Dylan

Få artister har haft en lika global genomslagskraft som Bob Dylan. Oavsett om det har varit intima spelningar i konsertlokaler i Sverige eller stora bejublade konserter i Japan har Bob Dylan alltid mötts av en entusiastisk publik när han har visat upp sig. Ända sedan hans inledande år på 1960-talet som en del i en kontrakulturell rörelse har Bob Dylan varit en viktig röst inom rockmusiken. Med över ett halvt sekel i branschen är hans röst en av de mest distinkta och igenkända över hela världen. Dessutom har han med en imponerande produktivitet fortsatt att producera ny musik under hela sin livstid.

1200px-joan_baez_bob_dylanBob Dylan kom fram som en talangfull folkmusiker i början av 1960-talet. Med sitt pojkaktiga utseende och originella texter lyckades han charma USA och bli en del i den framväxande rörelsen som hade folkmusik som sitt tema. Dessutom hade han ytterligare en accessoar som lät honom sticka ut ur mängden: munspelet. Med det fick hans musik ännu mer av en karaktäristisk spets och han prisades av både vanliga musikälskare och kritikerkåren. Särskilt framgångsrika var album som Blonde on Blonde och Highway 61 Revisited som har åldrats väl och som har rankats som två av musikhistoriens tio bästa album någonsin.

Bob Dylan har aldrig låtit någon annan staka ut vägen åt honom. Genom åren har han alltid valt att gå sin egen väg vilket inte minst illustreras av hans kristna period i slutet av 1970-talet. Då spelade han som nyfrälst in två kristna album som han sedan turnerade med – till många fans förskräckelse. I slutändan skulle dock Dylan få rätt eftersom musiken blev väl mottagen och han fortsatte att göra originella album under 1980-talet. På 1990-talet kom så något av en dipp och många frågade sig om Dylan var slut som artist. Med flera starka album under 2000-talet har Dylan visat att han sannerligen har mycket kvar att ge.

Dylan har också gjort sig känd som en duktig liveartist. Även om hans liveframträdanden har varit av varierande kvalitet har han gjort flera spelningar som spelats in på album och fått höga betyg i pressen. Än idag fortsätter Dylan att turnera runt och visar inga tecken på att mattas av.

pinstagram