Menu

The Beatles

 

När det kommer till stora popband genom historien är det ingen grupp som slår The Beatles på fingrarna. Anledningarna till det är många. En är förstås musiken som står i särklass när det kommer till popularitet och mångfald. John Lennon och Paul McCartney – låtarskrivarparet i bandet – skrev hundratals låtar genom åren där en stor del blev listettor. Deras produktivitet var legendarisk och de har gått till historien som kanske världens främsta låtskrivare genom tiderna. En annan anledning till att The Beatles har blivit en ovärderlig del av musikhistorien är att de är förknippad med 1960-talet. Det var en dynamisk tid i samhället och bandet har fått symbolisera de stora samhällsomvälvningarna.


Med rötterna i Liverpool har The Beatles alltid varit ett folkets band. De formades 1960 när gruppens medlemmar ännu var tonåringar. Deras första år var blygsamma sett med senare mått mätt. De åkte till den nordtyska staden 1200px-the_beatles_arrive_at_jfk_airportHamburg för att utveckla sina kompetenser och få värdefull erfarenhet. Där väntade hårda arbetsdagar med upp till åtta timmars livespelning om dagen. Medlemmarna har sedermera pekat på det som en formativ tid i bandets historia. De stora framgångarna skulle dock komma först när gruppen kom tillbaka till England. Där fick de snabbt ett rykte om sig att vara det hetaste bandet i landet.

Framgångssagan inleddes på riktigt tidigt 1963. Då släpptes LP:n Please Please Me som skulle bli gruppens första internationella framgång. Samma år fick de också åka på sin första turné som band och besökte bland annat Sverige. Även om Please Please Me fick ett fint mottagande var det inget mot vad som skulle komma senare. Året därpå släpptes nämligen albumet A Hard Day’s Night och det blev startskottet på en sällan skådad Beatles-mani. Turnén till USA blev kulmen på en turbulent tid där Beatles hyllades som hjältar i hela världen.

Två år senare, 1966, valde The Beatles att avsluta sitt liveturnerande. De kaotiska konserterna blev alltför ansträngande och bandet valde istället att dra sig tillbaka till studion för att spela in fler album. Abbey Road, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band och The White Album är några exempel på mästerverken som producerades under den perioden.