Menu

Metallica

Metallica är ett av världens största rockband. De har sålt över 110 miljoner album och är ett av de mest inflytelserika rockbanden. 2009 valdes de in i Rock and Roll Hall of Fame. Idag består bandet av James Hetfield, Lars Ulrich, Robert Trujillo och Kirk Hammett.

Den här artikeln behandlar bandets första tid. Från det att de bildades 1981 till genombrottet 1986. På Youtube finns mängder av videor från bandets spelningar på 80-talet. Har din mobil en spräckt skärm? Laga den hos https://www.gigamex.se/ så att du kan titta på klippen om och om igen. Flera av de låtar som bandet gav ut på 80-talet är fortfarande några av deras mest populära och spelas ofta på deras konserter.

De första åren

Metallica bildades av James och Lars i Los Angeles 1981 tillsammans med Ron McGovney. De behövde ytterligare en gitarrist och efter en provspelning blev Dave Mustaine medlem i gruppen. De gjorde sin första spelning den 14 mars 1982 i Anaheim i Kalifornien. De spelade två egna låtar samt några covers. Bandet letade till en början efter en riktig sångare och i väntan på det sjöng James på deras demos. I juli 1982 spelade de in sin första studioproducerade demo. Den innehöll bland annat låtarna Seek & Destroy och Jump in the Fire. De är två låtar som bandet fortfarande spelar på sina konserter. Med denna demo började bandets namn att spridas internationellt.

1982 lämnade McGovney bandet och Cliff Burton anslöt. Med Burton som basist blev deras musik mer influerad av engelsk och amerikansk punk samt progressiv rock. Deras nästa demo ledde till en turné på den amerikanska västkusten. Under denna turné avskedades Mustaine på grund av samarbetssvårigheter på grund av alkohol. Istället anlitades Kirk Hammet som gitarrist i april 1983.

Trash metal och heavy metal

Kill ’em All, Metallicas debutalbum, släpptes den 13 juli 1983. Med sitt aggressiva, snabba och tunga sound är det ett av de första riktiga trash-metal-albumen. Det är många band världen över som tillskriver det här albumet stor betydelse för sin egen utveckling inom trash-metal.

Bandets andra album, Ride the Lightning, har ett annorlunda sound jämfört med det första. Låtarna är längre och gitarrerna har ett större ljud. Musiken är en blandning av heavy metal och trash metal. Med låten Fade to Black visade Metallica också en känsligare sida, vilket skilde dem från andra trash metalband. Det här albumet gjorde att genren kom ut till den bredare publiken.

Genombrottet

I februari 1986 gav bandet ut sitt tredje album, Master of Puppets. Albumet ledde till bandets riktigt stora genombrott. På albumet finns några av bandets än idag största låtar, som Master of Puppets, Battery, Disposable Heroes och Welcome Home. Bandet var förband åt Ozzy Osborne på en USA-turné och tillsammans med Anthrax genomförde de en Europaturné. Den 27 september 1986 var bandet på väg mot Köpenhamn efter en konsert i Stockholm. Turnébussen körde av den hala vägen i närheten av Ljungby. Cliff Burton slungades ut ur bussen och avled omedelbart. 1987 släppte Metallica sin först video med liveupptagningar från 1983-1986. Videon döptes till Cliff’em All som en hyllning till Burton.

pinstagram