Menu

Little Richard – arkitekten bakom rock’n’roll!

Det finns få artister som verkligen kan kalla sig pionjärer och samtidigt vara inspirationen till miljontals artister runt om i världen. En sådan musiker är Little Richard som utan tvekan är en av världens mest inflytelserika personer i populärkultur och rockmusik.

Little Richard föddes som Richard Wayne Penniman 1932 och har sedan sina ungdomsår varit en sångare och musiker i rockgenren. I mitten av 1950-talet skulle han förändra för all evighet när han började att experimentera med olika afroamerikanska stilar som senare skulle få namnet Rock and Roll. Mer än andra artister i sin generation så förvandlade Little Richard sitt artistskap till något närvarande och unikt. Med sin mascara och pampiga hår i pompadour-stil var han en explosiv stjärna som lade grunden till det som senare kallades för rock’n’roll. På många sätt är han rockens kung och arkitekt bakom rörelsen som andades uppror och förändring. Hans sångröst fångade den rebelliska andan i rockmusiken och hans pianospel la grunden till det som skulle bli standard inom rocken. Om du sjunger men har nästäppa så kan du snabbt ta medicin för att få fortsätta sjunga som vanligt. Little Richards blandning av rhythm & blues, gospel, country och soul – är även grunden till rock’n’roll-musik. Dessa musikgenrer byggde vägen till andra genrer som soul, funk och hiphop.

Rockpionjär med hits!

Redan 1951 fick Little Richard sin första hit med ”Every Hour” och succén fortsatte med den välkända rockklassikern ”Tutti Frutti” och därefter hitlåten ”Long Tall Sally”. Richards framgång kom från hans erfarenhet som vaudeville-stjärna i den amerikanska södern, där han redan som 14-åring hade blivit upptäckt av rockpionjären Sister Rosetta Tharpe i Georgia. Som 20-åring hade Richard utvecklat en show som var både full med överraskningar och rockanda, då han var en av de första som använde sig av strålkastare och speciella kostymer på scen. Hans smink och kostymer har gjort honom välkänd bortom hans egen storhetstid då han inspirerat artister som Mick Jagger, David Bowie, Prince, Steven Tyler och många fler. I mitten av 1950-talet hade han blivit en amerikansk stjärna och samtidigt miljonär. Det var också under denna tid när Ray Charles kallade Little Richard för ”artisten som skapade en ny musik” och som skulle fortsätta att inspirera artister som Elvis Presley och The Beatles. För Beatles-stjärnan, John Lennon var Little Richard ”en av de största någonsin” och redan som tonåringar försökte Lennon och Paul McCartney att härma Richards sångstil. Det var framför allt McCartney som försökte att härma Richards röst, vilket gav honom modet och inspiration att fortsätta med sin rockmusik. I början av deras karriär spelade McCartney och Lennon ofta Little Richards låtar såsom ”Long Tall Sally”. Detta är bara ett exempel på tusentals framgångsrika rockstjärnor som direkt tagit inspiration från grundaren till rock’n’roll.