Menu

Instrumenten som skapade rockmusiken

Rockmusiken uppstod under 1950-talet och dess ursprung kan härledas till den blues som växte fram i den amerikanska södern hos befolkningen i början av 1900-talet. Elgitarr och trummor började användas inom bluesen och det skapade ett helt nytt sound, rhythm- and blues musiken hade sin uppkomst och blev början av musikgenren som nu kallas rockmusik.

Rockmusikens ursprung

Den nya musikgenren spred sig till ungdomar från den vita medelklassen under 1950-talet och fler vita artister började spela in elförstärkt rytmisk musik som blev jättepopulär och spelades på flera radiostationer som riktade sig mot ungdomar. En av de första artisterna som slog igenom var Bill Haley, han var tidigare countrymusiker och hans låt “Rock around the clock”, tillsammans med två av hans andra låtar toppade topplistorna och “Rock around the clock” anges ofta som ursprungslåten till rock’n’roll medans Elvis Presley anses vara grund förebilden inom rockmusiken från år 1956. Mitten av 50-talet var början för många av våra legendariska rockmusiker som Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Bo Diddley, Carl Perkins, Chuck Berry, LIttle Richard, Fats Domino och Buddy Holly. Idag har rockmusiken utvecklats till flera genre och vissa kan skilja sig åt väldigt mycket.

Instrument

De allra vanligaste instrumenten som används inom rockmusiken är elgitarr, elbasen, piano (många gånger ersätts pianot med en keyboard för det mer elektroniska ljuder eller andra fler musikaliska möjligheter, som ljudet från en orgel) och trummor, även akustisk gitarr förekommer. Det används ofta ett färdigt trumset inom genren som består av bastrumma, virveltrumma kompletterad med hi-hat och cymbaler, pukor, andra små trummor och liknande. De flesta grupper använder sig av en solosångare som har stöd av en eller flera körsångare och både sång och akustiska instrument behöver förstärkas för att komplettera de elektriska instrumenten och trummorna så det blir mer balanserat.

Hårdrock

I slutet av 1960-talet fick den del av rockmusiken, som dominerades av hårda och tunga elgitarrer ett samlingsnamn, hårdrock. Engelskspråkig media beskrev musiken som hard rock och musiken hade börjat spelats allt hårdare och högljuddare än “pop rocken” som var populär under tidigt 60-tal. Några band började lägga till skräck och ockultism i sin musik och även få inspiration till lyrics från skräckfilmer eller fantasy under tidigt 1970-tal. Många av de rockband vi älskar idag kommer från just 70-talet, exempelvis Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep och även Aerosmith, Kiss, Mountain och Alice Cooper med flera. Drömmer du om att bli rockstjärna och turnera jorden runt? Glöm inte att använda en fakturaservice när du slår igenom så du kan tänka på rock’n’roll istället för på pappersarbete.

Många rockfans brukar säga att kläderna och sången är det som är viktigast inom hårdrocksmusiken men instrumenten är minst lika viktigt och erbjuder en stor del av rockmusikens karaktär, hur hade hårdrocken sett ut utan elgitarr eller trummor?