Menu

Def Leppard

Def Leppard är ett av mina favoritband. Jag jobbar med företagsfilm och har använt ett par av deras låtar i mina filmer.

Bandet bildades redan 1977 i England och har sålt en bra bit över 100 miljoner album och detta runt om i hela världen.

Åren mellan 1977 och 1982

Bandets originalmedlemmar var Joe Elliott som var sångare, Tony Kenning på trummor, Rick Savage spelade elbas och Steve Clark och Pete Willis på gitarr. Från början kallade de sig Atomic Mass och sedermera Deaf Leopard, men det lät inte tillräckligt ”rockigt” så stavningen ändrades till Def Leppard. I slutet av 1978 fick Kenning sparken och Rick Allen blev bandets nya trummis, han var då bara 15 år gammal. Bandets debutalbum hette ”On Through the Night” och släpptes 1980. Året efter sparkades en av bandets gitarrister Pete Willis, mycket på grund av sina alkoholproblem, och man släppte samtidigt sitt andra album High ’N’ Dry och Pete ersattes av Phil Collen som kom från bandet Girl.

Åren mellan 1983 och 1993

Pyromania hette bandets tredje album och detta släpptes 1983. 1984 drabbades bandet av en tragedi, bandets trummis Rick Allen var med om en olycka och han förlorade sin vänstra arm. Detta stoppade inte bandet utan de tillverkade ett specialtrumset åt Rick. 1987 släpptes Def Leppards album ”Hysteria” och detta blev deras bästa framgång dittills. Jim Steinman var med och producerade albumet och hela sju stycken av låtarna på skivan släpptes som singel. Hittills har albumet sålts i hela 20 miljoner ex. 1991 drabbades återigen bandet av en tragedi. Steve Clark hittades avliden i sitt hem i London. Han hade blandat alkohol och receptbelagd medicin. Året därpå släpptes albumet ”Adrenalize” och på det finns en hyllningslåt till Steve vid namn ”White Lightning”. Sedermera ersatte Vivian Campbell Steve. Han har tidigare spelat i banden Whitesnake och Dio.

1993 och framåt

1996 efter att bandet haft en paus, släppte de albumet ”Slang” och tre år senare, år 1999 släpptes albumet ”Euphoria”. Bandet hade under pausen och mellan dessa år släppt några album som greatest hits. Nästa album kom år 2002 och hade den korta titeln X. Albumet ”Yeah!” släppte bandet 2006 och 2007 firade Def Leppard 30 år som band. Inte illa.

”Songs from the Sparkle Lounge” hette nästa album, som kom år 2008 och det allra senaste heter kort och gott ”Def Leppard”. Mellan de två sistnämnda albumen släppte bandet två stycken livealbum; 2011 kom ”Mirror Ball: Live & More” och 2013 kom ”Viva! Hysteria”. Def Leppard håller på att spela än idag och vi ser fram emot nästa album. ”Still going strong”, trots alla motgångar, är verkligen ett uttryck som passar bra på denna grupp! De har fortfarande en stor skara med trogna fans.