Menu

Deep Purple

Deep Purple är ett av de hårdrocksband som (tillsammans med Black Sabbath och Led Zeppelin) var pionjärer inom genren, och som än idag anses vara en av de största hårdrocksgrupperna genom tiderna. Deep Purple hade dock ett eget särdrag som skilde dem från både Black Sabbath och Led Zeppelin, nämligen deras influenser från barockmusik. Detta märks bland annat på de tydliga orgelinslagen i många av deras låtar, liksom de ”dueller” mellan elgitarr och orgel som bland annat kan höras i låtarna ”Lazy”,”Burn” och ”Highway Star”.

Deep Purple bildades i Hertford i England år 1968, där de till en början spelade progressiv rock. Snart ändrade dock bandet inriktning, och från år 1970 och framåt kan deras musik kategoriseras som hårdrock. Det var också ungefär från och med då som bandets mest kommersiellt framgångsfulla medlemsuppställning var aktiv – mellan 1969 och 1973. De olika medlemsuppställningarna har fått smeknamnen Mark I, Mark II, Mark III och Mark IV, där Mark II alltså var den mest framgångsrika. Sammanlagt genom åren har Deep Purple sålt mer än 100 miljoner album över hela världen.deep_purple_1985

Det var kanske inte konstigt att orgeln fick en så viktig roll i Deep Purples musik, då den första medlemmen som rekryterades till gruppen av deras manager Chris Curtis var Jon Lord, en klassiskt skolad organist. Nästa medlem att ansluta sig till gruppen var Ritchie Blackmore, som blev bandets gitarrist efter att han åkt från Hamburg för att göra en audition. Efter att Curtis slutat som gruppens manager fortsatte Lord och Blackmore att rekrytera medlemmar på egen hand, vilket ledde till att också basisten Nick Simper, trummisen Ian Paice och sångaren Rod Evans anslöt sig. Detta blev den medlemsuppställning som kallas Mark I. Under Mark II kvarstod Jon Lord, Ian Paice och Ritchie Blackmore från den ursprungliga uppställningen, men Ian Gillan blev istället bandets sångare, och Roger Glover tog över som basist.

Deep Purple kan sägas ha varit en del av en våg under 1970-talet med engelska rockgrupper, som skulle göra hårdrocksmusik till en av de mest populära musikgenrerna. Exempel på andra stora brittiska rockband är Led Zeppelin, The Who, Black Sabbath och The Rolling Stones. Om du är ett fan av brittisk rock i synnerhet och brittisk musik i allmänhet, och skulle vilja flytta till England för att ha närmare till livekonserterna, ska du kontakta Crown Relocations. De är experter på utomlandsflyttar, och kan hjälpa till med alla praktiska detaljer.